Finaliști

Sara de Blue

Austria

Sara De Blue (născută la 22 mai 1990 în Mittersill / Salzburg, numele real Sara Koell) este o cântăreață și compozitoare austriacă. Numele ei de scenă derivă din sunetul melancolic, mistic al vocii sale, de la ochii și părul albastru. Sara cânta la pian, flaut și tobe.

La vârsta de 13 ani, Sara de Blue a început să cânte în trupe și a câștigat mai multe concursuri, cum ar fi Spark 7. În 2011, a absolvit Universitatea de Educație din Tirol, cu licență în educație muzicală și engleză. Trei ani mai târziu, a absolvit un curs de studiu în jazz - vocal cu Aja Zischg, precum și în improvizație – muzică și dans la Conservatorul Tirol. În anul 2019, ea a absolvit cu diplomă pedagogică-diplomă de licență în jazz vocal și EMP la faimoasa Universitate Anton Bruckner din Linz.

Sara de Blue a devenit faimoasă după câștigarea concursului The Voice 2011. A fost prima austriacă ce a cântat noul imn național la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineri din 2012, la Innsbruck. Doi ani mai tarziu a devenit prima tiroleză din 15.000 de candidati în Top 40 al celebrului show german The Voice Germany si a ajuns in ultima etapă, înainte de finala live.

La începutul anului 2016, a fost nominalizată de postul de televiziune austriac ORF drept candidată la concursul Eurovision și a lansat piesa Closer To The Sun cu DJ Phillip Van Het Velt. Doi ani mai târziu, Sara a participat la preselecția Eurovision 2018 numită 1 din 360. Ea s-a clasat a doua din 1050 de concurenți internaționali, cu piesa Out Of The Twilight, și a avut mii de accesări pe Youtube și Spotify.

În primăvara anului 2019, a fost invitată la show-ul ORF Dancing Stars și a interpretat împreună cu orchestra emisiunii. De asemenea, a cântat în cadrul Life Ball, cel mai mare eveniment TV din Austria, cu grupul electro-swing Cirque De La Nuit, care îi include pe celebrii DJ Troy Savoy și Harvey Miller.

De Blue a fost membră a celei mai renumite trupe radio austriece Ö3 Airplay Newcomer Band, Sunrise16, împreună cu cântăreața Nadine Beiler. A colaborat cu cântăreți, compozitori și producători celebri din Austria și Germania.

Curiozitățile Cerbului de Aur...

1.       Cum și când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Vin dintr-o familie cu o bogată istorie muzicală: mama și tata sunt cântăreți de operă, un bunic a fost solist, profesor de muzică și dirijor de cor, iar celălalt bunic a fost pictor. Când eram mică, ai mei îmi puneau piese de Beethoven, dar și de Michael Jackson și Whitney Houston. Le fredonam toată ziua și puteam să cânt la pianul bunicului. Vecinii noștri erau din Vietnam și când aveau grijă de mine ne uitam la MTV și dansam. Așa m-am îndrăgostit de cântat și compus muzică. Mai târziu am primit primul aparat de înregistrat și am avut roluri muzicale în spectacolele de la școală. Am participat la competiții de cântat/dansat, apoi mi-am lansat primul single la 18 ani (a fost în topurile austriece) și am înregistrat primul videoclip, la Londra.

2.       Definește-ți stilul muzical într-o frază.

Imaginează-ți că Evanescence, Queen, Sia, Loreen, Aaliyah și James Bond fac un copil împreună :).

3.       Muzicieni favoriți.

Queen, Toto, Evanescence, Sia, Loreen, Florence and The Machine, Billie Eilish, George Michael, Sting, Aaliyah, Beyonce, Muse.

4.       Ce îți place să citești / să mănânci / să faci în timpul liber.

Îmi place să mă uit la știri, pe Instagramul prietenilor, să caut versuri pentru cântece, să citesc cărți bune. Mâncărurile mele preferate sunt salata de pui și felul austriac Schlipfkrapfen, făcut din aluat umplut cu cartofi – seamănă puțin cu wan tan-ul chinezesc, e foarte bun. Când am timp, îmi place să pictez, să-mi expun picturile, să creez haine și să le și cos, să-mi machiez și aranjez prietenele, să mă dau cu snowboardul. Îmi place să mă relaxez pe canapea, cu un film Disney, le iubesc.

5.       Dacă nu ai cânta, ți-ar plăcea să ...

...fac ceva creativ: să fiu pictoriță, make up artist, stilist/designer sau snowboarder profesionist. :)

6.       Ce definiție dai fericirii?

Dacă ești în armonie cu tine însuți, fericirea există. Sunt fericită când râd cu prietenii și familia mă aduce cu picioarele pe pământ. Sunt fericită când elevii mei fac progrese la cântat și le pot împărtăși din tehnicile și expriența mea. Sunt fericită când pot ajuta pe cineva cu ceva.

7.       Motto-ul tău pentru festival.

Suntem în aceeași barcă: iubim cu toții muzica, este limbajul nostru, ne aduce laolaltă.

Alfie Arcuri

Anna Odobescu

Cynthia Verazie

ELIZA G

Florin Răduță

Monika Marija

Ralfs Eilands

Renate

Sara de Blue

Syuzanna Melqonyan

Tamara

Veronica Liberati

Coresi
Cotnari
Sergiana
Ciucas
Ministerul Turismului
Ministerul Turismului
Farmec
Electroprecizia
Estico
Zizin
Tarom
Tiriac Auto
Digi
Ibis Tours
Wagner
Viggo
Prosoft
Herr Strudel
Info 1 TV
Delmonte
Aqua Clean
Carmen Grigoriu
Vienna House
Neptunus
Brai-Cata
Auchan
Primaria Brasov
CJ Brasov
Prefectura Brasov
Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
Radio Romania
TVR Moldova
Agerpres
Info Music