Un spectacol cu muzică lăutărească, folclor reinterpretat şi un omagiu, în premieră, adus sunetelor lumii, în ultima seară a Festivalului Internaţional de la Braşov.
A fost o dată ca niciodată… aşa începe orice poveste fascinantă, cum este şi cea a muzicii lăutăreşti. Duminică, 25 august, în ultima seară a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019, peste 100 dintre cei mai apreciaţi artişti aduc momente în premieră. Tradiţionala seară de folclor, realizată şi prezentată de Iuliana Tudor, debutează cu vechi cântece ale lăutarilor, iar apoi, firesc şi armonios, muzica populară se va împleti cu limbajul muzical modern, dând naştere unui show total şi inedit.
Pe scenă, pe 25 august, de la ora 21.00, vor urca cele mai mari nume ale muzicii populare. Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraf de Caliu, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ion Ghiţulescu ne vor aminti şi încânta cu melodii celebre: „Anii mei și tinereţea”, „La calul bălan”, „Am crescut băieți și fete”, „Scoate calul, pune șaua” etc.
Invitat special, Emy Drăgoi, celebrul acordeonist recunoscut internaţional, supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Seara de folclor va avea trei părţi, iar acompaniamentul va fi asigurat şi anul acesta de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros.
Nu vor lipsi surprizele: vom face o reverenţă în faţa marii artiste a generaţiei de aur a muzicii lăutăreşti, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulţi ani de la retragere, Gabi Luncă va cânta din nou în direct la Televiziunea Română.
Folclorul păşeşte în modernitate în cea de-a doua parte a spectacolului, iar teme populare cunoscute vor fi reinterpretate şi reorchestrate.
Loredana şi trupa Agurida susţin un recital extraordinar, cu sprijinul Orchestrei „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Lidia Buble, la prima sa apariţie pe scena prestigiosului festival, a pregătit un show inedit, iar Alexandra Ungureanu, artista care a reprezentat România pe scena Cerbului de Aur în anul 2003, aduce o nouă energie unor piese tradiţionale. Variante unice ale unor partituri populare sunt prezentate şi de Ionuţ Ungureanu, alături de Provincialii.
Seara va ajunge la final, alături de maestrul Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi, cu show-ul “Zbor de Ciocârlie”, un concept original al Proiect K1 despre mitul creatorului. Paula Seling Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean şi trupa sa vor aduce alături de maestrul Gheorghe Zamfir un omagiu muzicii şi sunetelor lumii.
Unitatea între cele trei părți este data la nivelul regiei artistice, prin tot ce înseamnă ID-uri, parte grafică şi elemente din arhiva TVR. Regia artistică îi aparține lui Aurel Badea, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai Televiziunii Române.
„Cerbul de Aur rămâne pentru mine şi în acest an o mare provocare. Alături de echipa mea pregătim o seară care sperăm să îi ţină pe români în faţa micului ecran, o seară care să bucure, să transmită emoţie şi să arate lumii întregi cât de frumoasă este muzica tradiţională românească de ieri şi de azi şi câte posibilităţi creative oferă. Vă aştept cu drag în Piaţa Sfatului din Braşov pe 25 august!”, a spus Iuliana Tudor.
***
Festivalul Cerbul de Aur 2019 va fi o ediţie completă, pentru toate gusturile, cu ritm dar şi romantică! Pe scena din Piaţa Sfatului vor urca Emeli Sandé, Ronan Keating, Ştefan Bănică jr şi Irina Rimes.
Pentru concurenţii din acest an, echipa TVR a pregătit un format cu două zile de concurs, o Gală de premiere şi evenimente adiacente.
Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.
Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22-25 august a.c.
Pentru cele patru zile ale evenimentului - 22-25 august - organizatorii au pus la dispoziţie mai multe categorii de bilete, cu preţuri începând de la 70 de lei. Acestea sunt disponibile pe Eventim.ro, UPC.ro şi în reţeaua magazinelor partenere: Vodafone, Telekom, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Diverta şi Humanitas. De asemenea, biletele se pot cumpăra şi de la casele de bilete Eventim din Cluj - în cadrul Iulius Mall şi din Bucureşti – în cadrul Cinema PRO. Biletele pot fi achiziţionate cu opţiunea de livrare prin curier, ridicare de la casa de bilete, print-at-home (in format pdf) sau în format e-ticket (bilet direct pe telefonul mobil) cu cost zero.